18 Haziran 2012 Pazartesi

Anzer Halkını Yaşam Kaynagı Anzer Balı


Bölgede kaliteli ve bol bal elde etmek için arının türünün de bölge şartlarına uyum sağlaması gerekiyor. Özellikle Kafkas ırkı diye adlandırılan soğuk iklim arıları bu bölgede daha verimli çalışıyor. Sıcak iklimlere alışkın arı türleri bölgenin hava şartlarına uyum sağlayamadığı için verimli olmuyor. Anzerli aracılar daha bol ürün için bilimsel bir çalışma yapılıp bölge iklim şartlarına en uygun arı türünün geliştirilmesini istiyor.

  Anzerli arıcılar piyasada Anzer balı adı altında satılan her balın gerçek Anzer balı olmadığıını belirtiyor. Anzer balı,içerdiği polen ve çiçek çeşidi ile diğer ballardan ayrılıyor. Yaylada yetişen ballar arıcılar tarafından oluşturulan kooperatifte toplanıyor. Toplanan ballardan alınan numuneler Hacettepe Üniversitesi’ne gönderiliyor. Yapılan tahlil sonuçlarında Anzer florasına uygun olduğu tespit edilen ballar kooperatif tarafından etiketlenip ağızları mühürlenip satışa sunuluyor. .

   Anzer’de yaşayan veya arıcılık yapan vatandaşların hemen hepsinin Rize ve ilçelerinde evleri var. Köy halkı esas geçim kaynakları aracılık olmasa da arıcılığı meslek edinmiş. Anzer balı çok para etse de 350 hanelik Anzer’de en fazla arısı olanın 50-60 kovanı bulunuyor. Buna karşılık hemen her evde bir iki kovana rastlanıyor. Anzer Ballı Köy Muhtarı Keleş Demir, eskiden yaylada arpa, patates gibi birçok ürün yetiştirdiklerini; şimdi arıcılık, hayvancılık ve ot kesme dışında bir uğraşın olmadığını anlatıyor. Demir, “Anzer balı çok değerli bir ürün. Fakat arıcılık zor meslek. İklim şartları elverişli olmadığı zaman bal çok az oluyor. En iyi gelir sağlayan şey bal ama o da her zaman olmuyor.” diyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder